Wat is zoutelectrolyse?

Zoutelectrolyse zwembad - Zoutelectrolyse inbouwen zwembad - zoutwater zwembad de voordelen

Wat is zoutelectrolyse?

Zwembadwater onderhoud door zoutelectrolyse.

Zoutelectrolyse is enorm in opmars. De vraag aan een zoutelectrolyse-systeem neemt van jaar tot jaar toe. Een belangrijke reden voor de groeiende populariteit is dat er veel voordelen zijn aan het gebruik van een zoutelectrolysesysteem. Door gebruik te maken van een zoutelectrolyse heb je aangenaam zacht zwembadwater. Een ander voordeel is de zeer goede huidtolerantie door de constante waterkwaliteit zonder handmatige dosering van chloor producten. Het principe van een zoutelectrolyse-systeem is heel eenvoudig: Door zout toe te voegen (4 kg zout per 1 m³ zwembadwater) heb je het meeste onderhoud al gedaan, het meeste werk wordt gedaan door het zoutelectrolysesysteem.

Maar hoe werkt zoutelectrolyse eigenlijk? Zoutelectrolyse werkt volgens een aan de natuur ontleend principe; het is vergelijkbaar met het ecosysteem van de zee. Door de toevoeging van zout aan het zwembadwater en de zachte stroom van elektriciteit in de elektrolyse cel ontstaat natriumhypochloriet. Hiermee kan een volledige desinfectie in het zwembadwater worden uitgevoerd zonder dat je verdere chloorproducten hoeft toe te voegen.

In combinatie met de pH-regelaar heb je een volautomatisch zwembad.

Een pH-doseerpomp is snel en eenvoudig te installeren en net zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk te bedienen. De pH-waarde wordt automatisch gecontroleerd en de dosering vindt overeenkomstig plaats. De afkorting pH staat voor pondus hydrogenii, wat Latijn is en ‘gewicht van waterstof’ betekent. De pH-waarde geeft aan of het water zich in het zure, alkalische of neutrale bereik bevindt. Van 0 tot 6,9 is het water zuur, van 7 neutraal en van 7,1 tot 14 alkalisch. Het bereik dat van belang is voor de zwembadeigenaar ligt tussen de 7,0 en 7,4. Hier werken de waterverzorgingsproducten het beste.

Zoutwaterzwembad: de zee in je eigen zwembad?

Als het om zoutwaterzwembaden gaat, denken veel mensen aan zeewaterzwembaden. Waarom deze in de meeste gevallen niet bedoeld zijn, welke voor- en nadelen zo’n zoutwaterzwembad heeft en hoe deze uitgevoerd kan worden – dat kom je allemaal te weten in dit artikel.
Zout water is niet alleen zeewater. Als het om zout water gaat, gaan de eerste gedachten al snel richting de Noordzee. Je voelt de zilte smaak op je tong en de positieve effecten van de zeelucht. Zou het geen droom zijn om zoiets in je tuin thuis te hebben? Net als in de Atlantische, Stille en Indische Oceaan ligt het zoutgehalte van het Noordzeewater rond de 3,5%. Deze intensiteit heeft echter fatale gevolgen voor veel materialen: ijzer begint te roesten zodra je het water ziet en roestvrij staal doet het in de meeste gevallen niet beter. En zelfs kunststoffen en andere metalen hebben het probleem dat zelfs kleine beschadigingen aan het oppervlak ernstige gevolgen kunnen hebben.

Er zijn zwembadpompen in zoutwateruitvoeringen (bijv. de AK-uitvoeringen van SPECK) als het gaat om zwembadkeuze, er zijn tal van mogelijkheden en zelfs in pekelbaden kunnen bronzen componenten worden ingebouwd. Alle ingebouwde componenten, tot de kleinste schroef, moeten echter echt worden gecontroleerd op geschiktheid voor zout water. En hulpmiddelen zoals zwembadrobots mogen hier niet gebruikt worden.

Zoutelectrolyse: in alle opzichten een zachter en beter alternatief

Als men het heeft over zoutwater, wordt meestal een zwembad met zoutwaterelectrolyse bedoeld. Dit vereist ongeveer een zoutconcentratie van 0,4% voor de functie. Enerzijds is dit beduidend zachter voor het materiaal, anderzijds wordt baden in water met een zoutconcentratie die vergelijkbaar is met die van het menselijk lichaam (0,9%) als zeer aangenaam ervaren. Bovendien is de opslag helemaal probleemloos: je hebt alleen zwembadzout nodig.

De voordelen van een zoutwaterzwembad

Er zijn goede redenen voor de toenemende populariteit van zoutwaterzwembaden.

  • Zout water is goed voor je huid en zachter zwembadwater
  • Veel mensen vinden het baden in zout water veel “zachter” en dus prettiger.
  • Zwembadzout is goedkoper dan chloor
  • Je hebt zout nodig, 40 kg per 10 m³ is voldoende – en zout is erg goedkoop. Aangezien deze niet verloren gaat bij de zoutelectrolyse, is het niet nodig om steeds een nieuwe te kopen.
  • Geen geïrriteerde ogen meer

Zowel chloorkorrels als hoge zoutconcentraties irriteren de ogen zodra er water in komt. Aangezien de zoutconcentratie in het water (0,4%) sterk lijkt op die van het eigen traanvocht (0,9%), behoren rode ogen in de toekomst tot het verleden.

Zout is een natuurproduct

Of het nu gaat om chloor, actieve zuurstof of broom: je moet de chemicaliën altijd goed afgesloten bewaren. Zout daarentegen is een volledig natuurlijk product, milieuvriendelijk en volkomen veilig om te bewaren.

Welk type zwembad heb ik nodig voor een zoutwaterzwembad?

Over het algemeen raden we aan om geen staal als ondergrond te gebruiken. Volgens veel fabrikanten is het combineren van een roestvrijstalen zwembad met een zoutelectrolysesysteem mogelijk – maar dat raden wij af. Zwembaden met stalen mantel daarentegen zijn bekleed met een folie, zodat ze niet echt in contact komen met het water. Natuurlijk kunnen er lekkages zijn, zodat er dan water in de stalen mantel komt. Dit leidt echter ook tot roestvorming bij gechloreerd leidingwater. Hierbij dien je altijd voorzorgsmaatregelen te nemen en bijvoorbeeld de snijranden te behandelen met zinkspray en het gebied tussen de afdichtingen en de stalen wand af te dichten met siliconen op de inbouwdelen.

Conclusie bij het kiezen van het juiste zwembad: Buiten een RVS zwembad zijn er geen beperkingen. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je natuurlijk gebruik maken van GVK-zwembaden: deze zijn absoluut luchtdicht, hebben geen lasnaden en zijn zeer goed bestand tegen zout water.

Zoutwater en zwembadtrappen

Acryl en polyester bedienen elk heel verschillende doelgroepen. Toch laten ze duidelijk de mogelijkheden zien voor comfortabel in- en uitstappen in zwembaden. Trappen zijn ook de ideale oplossing voor alle dieren. Zo kan je trouwe viervoeter zonder problemen weer uit het zwembad, ook als hij al een tijdje aan het spetteren is. Een belangrijk veiligheidsaspect dat je niet mag verwaarlozen. In principe heb je de keuze tussen zeer brede en comfortabele varianten en zeer ruimtebesparende constructies voor de trap. Zorg er in ieder geval voor dat je de schroeven vervangt – de trappen zijn vaak niet expliciet ontworpen voor zoutwaterzwembaden, dus je moet zelf op dergelijke details letten.

TIP: Vrijwel alle zwembadtrappen kunnen ook zonder problemen achteraf worden ingebouwd.

Heb je een speciale zwembadpomp nodig voor een zoutelectrolyse zwembad?

De meeste zwembadpompen kunnen een zoutgehalte tot maximaal 0,5% verdragen. Dit komt overeen met een zoutgehalte van 5 gram per liter. Er zijn ook speciale zoutwaterpompen, maar deze zijn meer ontworpen voor zeewater- of pekelbaden. Er zijn echter zwembadpompen die slechts tot 0,4% of zelfs helemaal niet bestand zijn tegen zout water. Neem daarom absoluut onze product beschrijving of de gebruiksaanwijzing van uw pomp in acht.

Zoutwater zwembad en zwembadaccessoires

De meeste zwembadaccessoires hebben geen problemen met een zoutconcentratie tot 0,5%. Ook de Dolphin zwembadrobots van Maytronics hebben hier geen problemen mee (controleer voor aankoop bij andere zwembadrobotfabrikanten). Het enige vereiste voor een lange houdbaarheid is: Spoel alle accessoires en ook de zwembadrobot na gebruik grondig af onder stromend kraanwater. Het zout kan dus maar een zeer korte termijn effect hebben, wat geen probleem is.

Welke zoutgehalte in het zwembadwater is de juiste?

Hoeveel zout je per liter of per kubieke meter nodig heeft, hangt af van het zoutelectrolysesysteem. Er zijn er die rondkomen met een concentratie van 0,15%, anderen hebben 0,4-0,5% nodig. Zorg er absoluut voor dat de concentratie niet boven 0,5% komt. Veel zwembadpompen, zwembadrobots en andere accessoires zijn alleen ontworpen voor een zoutconcentratie tot 0,5%. Wij adviseren daarom een zoutconcentratie van 0,4% of minder, afhankelijk van het zoutelectrolysesysteem.

Welk zwembadzout voor zoutelectrolyse?

Zorg ervoor dat je alleen speciaal daarvoor bestemd zout gebruikt voor zoutelectrolyse. Een hoogwaardig zout bestaat uit geraffineerd zeezout, is zeer schoon en heeft geen schadelijke scheidingsmiddelen nodig. Dankzij de fijne korrelgrootte doseer je het zwembadzout direct boven het zwembadwater. Bovendien lost het dankzij de hoge zuiverheid (99,9% NaCl) binnen enkele minuten op zonder residu.

Zoutelectrolyse inbouwen?

In principe is het natuurlijk mogelijk om een zoutelectrolyse-installatie achteraf aan te brengen. Houd er echter rekening mee dat ALLE componenten die niet bestand zijn tegen de betreffende zoutconcentratie moeten worden vervangen. En daar horen ook de gebruikte schroeven, moeren etc. Retrofitten ‘tegenstroominstallatie’ is theoretisch mogelijk, maar zal in de praktijk in de meeste gevallen te duur zijn. Alleen in het geval van een restauratie, als er toch geen steen onbenut blijft, is het achteraf inbouwen op zoutelectrolyse een echt goede en economisch verantwoorde optie.

Conclusie: zout water ja, zeewater nee

Als je wilt genieten van de voordelen van zout water en een nieuw zwembad aan het bouwen bent, raden wij je aan om in ieder geval een keer na te denken over de aanschaf van een zoutelectrolysesysteem. Omdat achteraf inbouwen veel moeite kan kosten, is een latere wijziging in veel gevallen waarschijnlijk niet de moeite waard. Het lijdt geen twijfel dat zoutelectrolyse het overwegen waard is. De talrijke kleinere en grotere voordelen maken dit duidelijk. En ook het extra werk bij het bouwen van een nieuw zwembad is zeer beperkt. Daarentegen raden we in de meeste gevallen een echt zeewaterzwembad af.