De noodzaak van zwembad filters

De noodzaak van zwembad filters

Er is een zeer ruim aanbod als het op zwembad filters aankomt. Er zijn zo’n 3 types filters waarmee je het water en bad goed schoon kunt houden. Zandfilters om schoon te houden Zandfilters zijn de meest voorkomende soort. Ze zijn goedkoop en erg makkelijk in het gebruik; ze werken namelijk vrij eenvoudig en zijn makkelijk te onderhouden. Je kunt een zandfilter vergelijken met een koffieapparaat. Het water wordt door wat zand gestuwd en zo gefilterd. Het schone water wordt dan langs buizen weer naar het zwembad gevoerd. Het zand gaat erg lang mee, soms wel jaren.

Diatomee-aardefilters

Deze maken gebruik van een zeer fijn poeder dat gemaakt is van kiezelalgen. Dit wier zorgt ervoor dat er vuil uit het zwembadwater wordt gehaald. Ze zorgen er zelfs voor dat hele kleine en fijne vuilresten gefilterd worden. Het poeder dat in deze filter wordt gebruikt, dient wel geregeld bijgevuld te worden. De prijs van dit poeder valt reuze mee en het is te krijgen in tuincentra of de zwembadenspeciaalzaak.

Cartridgefilters Cartridgefilters worden ook wel kaarsenfilters genoemd. Deze is meestal gemaakt van papier dat zich in de cartridge bevindt en daarlangs stroomt het water en zo wordt het dus gefilterd. Het papier wordt in harmonicavorm in de cartridge geplaatst omdat het zo veel meer vuil opvangt. De cartridge is er in 2 soorten, namelijk de goedkopere versie die je geregeld moet vervangen en de duurdere versie die wel tot 5 jaar mee kan gaan.

Werking van zwembad filters

Het maakt niet uit wat voor soort filter je hebt; het beste is om deze zo’n 8 uur per dag te laten werken. Veel mensen kiezen er dan ook voor om deze ‘s nachts te laten lopen zodat er overdag volop gebruik van het zwembad kan worden gemaakt. Een langere filtering is natuurlijk beter, maar kost natuurlijk ook veel meer energie.

Onderhoud van de filters

Filters maken het zwembad schoon maar dienen zelf ook goed schoon gehouden te worden. De vuilresten kunnen zich ophopen in het filter, waardoor dit minder goed zal werken en ook kapot kan gaan. Het is daarom goed om het filter tijdig een schoonmaakbeurt te geven zodat dit voorkomen kan worden. De zand- en diatomee filters moet je backwashen. Dit betekent dat je ze omgekeerd moet laten lopen. Dit kan door het gebruik van een speciale klep, waardoor de vuilresten dan weer afgevoerd worden. Zo komt het vuil dus niet in het zwembad terecht. Het is goed om deze filters eens per 2 weken schoon te maken. De cartridge modellen vergen meer tijd. Backwashen gaat hierbij niet, dus je moet de gehele filter loskoppelen en schoonspuiten. Een cartridge raakt overigens niet zo snel verstopt als een andere uitvoering en je hoeft deze maar eens per seizoen schoon te maken. Kalk kan zich ook in de filters nestelen en het is dus goed om van tijd tot tijd te ontkalken.