Troebel jacuzzi water: zo blijft het water altijd helder

Troebel jacuzzi water: zo blijft het water altijd helder

De meeste mensen die in het bezit zijn van een opblaasbare jacuzzi zijn bekend met het feit dat als je het water een tijdje in de jacuzzi laat staan, het zwembadwater melkachtig, groen of troebel wordt. Daarom is het belangrijk om te voorkomen. Verschillende waterwaarden en de juiste watertechniek spelen hierbij een grote rol. Een voorwaarde voor een goed onderhouden jacuzzi met hygiënisch perfect zwemwater is het waterbehandelingssysteem. We laten zien welke desinfectiemiddelen nodig zijn om troebel zwembadwater te voorkomen.

Waarom troebel water in de jacuzzi?

Of je het nu veel of weinig gebruikt: als je het water niet voldoende schoonmaakt, wil je er vroeg of laat niet meer in bubbelen. Dit proces is al op kleinere schaal waar te nemen: als je water dagen of weken onaangeroerd in een emmer laat staan, wordt het water automatisch troebel en melkachtig en kunnen er insecten in zitten.

Bepaalde factoren bevorderen de vorming van troebel zwembadwater, hier speelt ook het weer een rol: bij hevige regen is het altijd zinvol om meer toe te voegen. Bovendien wordt het zwembadwater sneller troebel als er een afdekking ontbreekt. Het voorkomt het binnendringen van vuil zoals bladeren, pollen of andere delen van planten. En: Zelfs als het water helder lijkt, kan het troebele stoffen bevatten van resten van zonnebrandcrème en zeep (colloïden), die troebel zwembadwater kunnen veroorzaken. Last but not least speelt de gebruiksgraad, oftewel het aantal bubbelaars , een rol bij de vervuiling van het jacuzzi water.

Wat als het water melkachtig is?

De situatie is hier vergelijkbaar met wanneer je troebel zwembadwater in de jacuzzi aantreft. Het melkachtige uiterlijk wordt veroorzaakt door vuildeeltjes in het water. De reden is meestal een gebrek aan goed wateronderhoud. De ligging van de jacuzzi speelt daarbij vaak een rol. Als een opblaasbare jacuzzi op een ongunstige plek in de tuin staat, zullen er meer bladeren, aarde etc. in vallen. Een afdekking is hier des te meer een verstandige investering. Het reinigen van het water in de jacuzzi, het terugspoelen van het filter en het handhaven van de juiste pH-waarde helpen het water helder te maken.

Is troebel water in de jacuzzi schadelijk?

Troebel zwembadwater is niet per se schadelijk. Het hangt altijd af van de oorzaak. Toch is voorzichtigheid geboden: troebel zwembadwater kan een aanwijzing zijn dat er schadelijke bacteriën in het water zitten. Het kan ook de jacuzzi en de motor beschadigen. Vaak worden er desinfectiemiddelen gebruikt om de vorming en overdracht van bacteriën te voorkomen . Als alternatief zijn er oplossingen die de ontwikkeling van dergelijke ziekteverwekkers op voorhand voorkomen. Op deze manier vermenigvuldigen de bacteriën zich in de eerste plaats niet.

Waarom wordt het water in de jacuzzi groen?

Als het water in de jacuzzi groen is, is dit meestal te wijten aan een verkeerde waterbehandeling – bijvoorbeeld een onvoldoende chloorgehalte of een verkeerd ingestelde pH-waarde . Bovendien, groene jacuzzi water geeft meestal algen besmetting . De onbeminde planten zijn verantwoordelijk voor de groene kleur van het water. Weersinvloeden zoals regen, onweer en temperatuurschommelingen creëren ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van algen. Sterk zonlicht bevordert ook hun groei in het zwembad.

Wat helpt tegen algen?

Als er algen in de jacuzzi zitten, moet je deze eerst met een schepnet uit het water halen. Ook de randen van de jacuzzi en de vloer dienen gereinigd te worden zodat ze nadien vrij zijn van algen. Verschillende chloorshocks helpen meestal om de algen te verwijderen . Dit is een kortdurende overdosis chloor die via het filtersysteem met het water wordt gemengd. Lost dat het algenprobleem nog steeds niet op? Reinig vervolgens zorgvuldig alle onderdelen. Bij hardnekkige groei is er geen manier om het water volledig te vervangen.

Maar hoe zorg je ervoor dat er überhaupt geen algen ontstaan? Als je de jacuzzi niet meer gebruikt zorg er dan altijd voor dat de deksel op de jacuzzi ligt. Waarom helpt het? Door het gebrek aan daglicht vermenigvuldigen de algen zich minder. Algaeciden, of algendoders, voorkomen ook algengroei. Let op het fosfaatgehalte , deze dien je zo laag mogelijk te houden.

Let op : Planten bevorderen de opkomst van ziektekiemen, bacteriën en insecten. Ook belangrijk bij het doseren van de zwembadchemie: Afhankelijk van de regio heeft het water verschillende kalk- en zoutgehaltes en een variabele pH-waarde.

Welke pH moet het water hebben?

De pH-waarde is bepalend voor de reinheid van het zwembadwater. Alleen met een correct ingestelde pH-waarde kunt u op lange termijn troebel zwembadwater vermijden . Een waarde tussen 7,0 en 7,4 is optimaal . De perfecte waarde is 7,2. De juiste pH-waarde is het uitgangspunt voor de waterbehandeling: als je deze niet regelmatig controleert, ontstaan er problemen. Controleer regelmatig de pH-waarde. Dit kun je doen met een teststrip die in contact komt met het water. De teststrip verandert van kleur en geeft de bijbehorende waarde weer.

Wat gebeurt er als de pH-waarde te hoog of te laag is?

Zowel een te lage als een te hoge pH-waarde hebben vervelende gevolgen voor het menselijk lichaam. Een waarde onder de 7,0 geeft aan dat het water zuurder is. In dit geval kunnen de zwembadtechnologie en de opblaasbare jacuzzi worden beschadigd . Vlokmiddelen ontwikkelen dan niet hun volledige werking en filteren het fijne vuil niet uit. Als gevolg hiervan is er een intense geur van chloor.

Als de waarde hoger is dan 7,4, is het water meer alkalisch. Het resultaat is bijvoorbeeld huidirritatie . In het ergste geval vernietigt het water de beschermende zuurmantel van de huid. Kalkafzettingen komen vaak voor in alkalisch water, waardoor het water snel troebel wordt. Ook hier zijn er beperkingen in de effectiviteit van vlok- en desinfectiemiddelen.

Hoe maak ik troebel zwembadwater schoon?

Het sleutelwoord is waterbehandeling! Zonder hen wordt het water in de jacuzzi binnen zeer korte tijd een bron voor ziektekiemen, bacteriën en algen. Voor de waterbehandeling zijn een aantal maatregelen nodig, die voornamelijk door de zwembadtechniek worden gedaan. De volgende worden gebruikt:

  • Filtersysteem
  • Circulatiepomp
  • Waterdesinfectie
  • pH-correctie

Een goed afgesteld filter is daarom absoluut noodzakelijk . Hierdoor worden de kleinste deeltjes en daarmee het meeste vuil uit het water verwijderd. De hydrauliek van het zwembad speelt ook een belangrijke rol bij de waterbehandeling. Het wordt uitgevoerd met behulp van de circulatiepomp.

Niet alleen in het zwembadwater zelf, maar ook aan de rand van de opblaasbare jacuzzi en op de bodem hopen zich vaak onzuiverheden op, waardoor het zwembadwater troebel wordt. Een jacuzzi stofzuiger kan hierbij helpen . Hoe vaak de jacuzzi stofzuiger wordt gebruikt, hangt af van het aantal mensen dat bubbelt en het gebruik van de opblaasbare jacuzzi. Over het algemeen is het raadzaam om het zo vaak mogelijk te gebruiken. Dat betekent: minimaal één keer per week. Er zijn verschillende jacuzzi stofzuigers verkrijgbaar, we hebben de beste jacuzzi stofzuigers voor je geselecteerd.