Te hoog stroomverbruik? Handige Bespaartips

Te hoog stroomverbruik? Handige Bespaartips

9 tips om je opblaasbare jacuzzi goedkoop te verwarmen

Urenlang in je opblaasbare jacuzzi liggen is heerlijk, maar hoe kun je een opblaasbare jacuzzi goedkoop verwarmen? Laten we eerlijk zijn, het bezit van een opblaasbaar jacuzzi kost uiteindelijk best veel geld. Niet alleen vul je de jacuzzi telkens met veel water en koop je chemicaliën zoals Aquafinesse of chloortabletten om het water schoon en veilig te houden.

Een opblaasbare jacuzzi gebruikt ook elektriciteit om het water te verwarmen en om het massagesysteem te creëren. Lekker hoor, zo’n warm bad, maar het moet niet te gek worden met de kosten. Hoe kan jij besparen op je stroomverbruik? Je stroom- en waterrekening kunnen helaas stijgen. Een duur uurtje badderen dus! Door onze 9 tips te volgen, geniet je van je jacuzzi zonder dat het je een klein fortuin kost.

 

Wat kost een opblaasbare jacuzzi aan stroom?

 

Laat de kachel aanstaan, ja echt!

Oké, we geven toe dat dit het tegenovergestelde is van wat je zou verwachten. In plaats van dat je de verwarming van de opblaasbare jacuzzi uitzet wanneer je klaar bent, kun je deze het beste laten aanstaan. Dit gaat je uiteindelijk energie en geld besparen. Raar, hè? Dit is toch echt dé manier om je opblaasbare jacuzzi goedkoop te verwarmen. Haal jij het maximale uit je opblaasbare jacuzzi en gebruik je deze meerdere keren per week? Laat de verwarming dan gewoon aan. Het uitschakelen van de kachel zorgt ervoor dat je iedere keer weer het water moet opwarmen, van een paar graden naar bijvoorbeeld 35 graden. Dat kost aardig wat energie! De opblaasbare jacuzzi goedkoop verwarmen? Het is dus eigenlijk goedkoper om het water doorlopend warm te houden. Is jouw ideale temperatuur 40 graden, dan kun je de verwarming na gebruik instellen op een graad of 5 tot 10 minder. Het water blijft warm en hoeft maar minimaal opgewarmd te worden bij het volgende gebruik. Even een uurtje van te voren de thermostaat omhoog zetten en je kunt er weer snel in.

Bedek de opblaasbare jacuzzi met een isolerende deksel

Zoals we allemaal hebben geleerd op school: hitte stijgt. Staat je jacuzzi open, dan ontsnapt er dus een hoop warmte. Bij veel jacuzzi´s wordt ook een zeil of deksel geleverd. Deze is natuurlijk ook ideaal voor het weghouden van vuil in het water. Geen gillende kinderen meer wanneer er weer een blaadje of insect in het bad opduikt… Echter, de cover biedt ook goede isolatie. Ben je klaar met de jacuzzi of neem je even een badkamerpauze? Doe de cover er overheen zodat de warmte niet ontsnapt. Dit is één van de meest efficiënte trucs om je jacuzzi goedkoop te verwarmen. Je zult de hoes een hoop nodig hebben en deze loopt dan ook risico op slijtage en beschadigingen. Katten in de tuin? Oppassen geblazen! Alle kwaliteitsvolle opblaasbare jacuzzi’s worden geleverd met een geïsoleerde hoes die de warmte goed binnenhoudt. Maar het is belangrijk dat je de hoes gebruikt en dat je het in de gaten houdt voor slijtage. Zorg ervoor dat je de hoes er op de juiste manier op zet en controleer of hij goed vastzit, zodat hij de jacuzzi luchtdicht afsluit. Check de hoes regelmatig op beschadigingen. Je wilt deze namelijk zo snel mogelijk repareren met een vinyl reparatieset.

Doe je dit niet, dan zal je merken dat de gaten en scheuren zorgen voor een hogere energierekening. Je zult verbaasd zijn hoeveel warmte er in een periode van 24 uur verloren gaat door slechts een klein gaatje of scheurtje in de cover, of door een slecht beveiligde cover. Dus – we kunnen dit niet genoeg benadrukken – controleer je cover op eventuele schade en repareer deze direct. Als je dat niet doet, zal de schade geleidelijk aan verergeren totdat het te ernstig is om te repareren. Je zult uiteindelijk een vervangende cover moeten kopen. We hebben een populair artikel geschreven over de zorg voor je opblaasbare jacuzzi deksel (cover), vol met advies en eenvoudige tips, die je kunt lezen door hier te klikken (opent in een nieuw tabblad): Hoe kun je je opblaasbare jacuzzi cover onderhouden?

Wind is een grote boosdoener.

Ook wind is slecht voor de water- en energiekosten. Niet alleen koelt wind het water af, het zorgt er ook voor dat er veel water ontsnapt. Wanneer water telkens over de zijkant van de jacuzzi waait, moet je weer water toevoegen en het ook weer opwarmen. Dat kost energie én water. Maar wat kun je dan aan die vervelende wind doen? Ga je je opblaasbare jacuzzi voor het eerst plaatsen, dan is het aan te raden om deze beschut neer te zetten. Zet het bijvoorbeeld bij de schutting, een hek, een muur of heg. Dat scheelt al een hoop. Staat je jacuzzi al klaar? Regel dan een windscherm! Je kunt er uiteraard een kopen, maar je kunt ook zelf een windscherm creëren met hout, privacy panelen, struiken of gewoon een hoge plant in pot. Er zijn ook speciale jacuzzi ‘koepels’ te koop. Niet alleen hou je zo de wind weg waardoor je water op de gewenste temperatuur blijft. Je zit ook nog lekker warm en beschut. Daarnaast is een beetje privacy ook wel fijn en staat een windscherm of koepel best luxe in de tuin.

Isoleer de bodem van je opblaasbare jacuzzi.

Naast het feit dat de hitte stijgt, speelt ook de temperatuur van de bodem een belangrijke rol. Je kunt je jacuzzi wel op de maximale temperatuur zetten, maar als de grond eronder ijskoud is, zal er toch warmte ontsnappen naar de bodem. Zo koelt het water weer af. Dat is zonde! En zoals we al gezien hebben: warmteverlies kost geld en gaat je niet helpen om je jacuzzi goedkoop warm te houden. Hoe los je dit op? Zorg voor isolatie onder je opblaasbare bubbelbad. In sommige gevallen wordt deze al geleverd met een geïsoleerde grondmat. Gebruik het echt, want je gaat het verschil in warmte en kosten merken. Wordt jouw jacuzzi niet geleverd met grondmat? Koop deze dan zelf online of bij een specialist.

Je kan natuurlijk ook geïsoleerde schuimplaten kopen om onder de opblaasbare jacuzzi te leggen! Niet alleen zorgen een grondmat en isolerende schuimplaten ervoor dat je water warm blijft. Ze helpen ook de levensduur van het bad te verlengen. Er kan namelijk schade ontstaan aan de onderkant door ruwe oppervlakken of scherpe voorwerpen. Het is vooral belangrijk om te isoleren onder je opblaasbare jacuzzi, wanneer je van plan bent om het in de winter te gebruiken of zelfs het hele jaar door. opblaasbare jacuzzi het hele jaar door gebruiken? Lees onze gids door over hoe je dit kunt doen, met tips en ideeën voor het isoleren van je spa.

Opblaasbare jacuzzi vullen met warm water. 

Wil je je jacuzzi goedkoop verwarmen, dan ligt de volgende tip natuurlijk voor de hand. Gooi gewoon warm water in de jacuzzi en geen koud water! Het is meestal goedkoper om dit te doen, in plaats van het te vullen met koud water en vervolgens helemaal op te warmen tot de gewenste temperatuur. Als je deze tip volgt, hou dan rekening met deze punten: Ga je warm water toevoegen? Vul de jacuzzi eerst met een laagje koud water. Het water mag niet warmer zijn dan 40 graden. Ga je aan de slag met te heet water of zelfs kokend water, dan kun je beschadigingen maken aan de voering. Vul het opblaasbare bubbelbad al helemaal nooit met kokend water! Hoeveel water heb je daadwerkelijk nodig voor in je jacuzzi? Er staan verschillende lijnen op je jacuzzi aangegeven.

Er staat een minimumlijn op waarboven je moet vullen om de bubbels te laten werken. Ook staat er een max aangegeven zodat je de jacuzzi niet te ver vult. Wil je de jacuzzi goedkoop vullen? Vul het dan enkel tot de minimumlijn met warm water. Niet alleen hoef je minder water op te warmen, je hoeft ook nog eens minder water erin te gooien.

Een paar graden kouder maakt het verschil:

Veel jacuzzi eigenaren verwarmen het water tot de maximum temperatuur om heerlijk te genieten van een warm bad. Dat snappen we. Echter, wist je dat een paar graden al het verschil kan maken? Jacuzzi goedkoper verwarmen? Als je kiest voor een iets lagere instelling – zeg 35 graden in plaats van 40 graden – zal je verbaasd zijn over hoeveel energie en geld je kunt besparen.

Door je thermostaat op 35 graden in te stellen en de kachel aan te laten op deze temperatuur, bespaar je geld bij het opstarten. Je hoeft het water niet iedere keer van 0 tot 40 graden op te warmen, maar van 35 tot 40 graden. De besparing kan dus in de loop van de zomer of zelfs in de loop van het jaar aanzienlijk zijn. Deze truc helpt je echt om je jacuzzi goedkoop te verwarmen.

Houd je opblaasbare jacuzzi schoon

Niet alleen is het aan te raden om het water regelmatig langs te gaan met een schepnet of met een jacuzzi stofzuiger. Maak ook vooral de opblaasbare jacuzzi geregeld schoon. Zo hou je ook weer het water in balans. Is je water echt vervuild, dan heb je weer chemicaliën en nieuw water nodig om de problemen op te lossen. Juist, dat kost weer extra.

In ons artikel “Hoe maak je een opblaasbare jacuzzi schoon?”, lopen we door alles wat je moet weten over het reinigen van de buitenkant en de binnenkant van je jacuzzi, en hoe je je deksel schoon houdt. Naast dat je minder dure chemicaliën nodig hebt om het water te shockeren of te zuiveren, helpt het schoonhouden van je opblaasbare jacuzzi ook om de levensduur te verlengen. Zo hoef je geen groot geld uit te geven aan het vervangen van je jacuzzi.

Koop de afdeling chemicaliën leeg!

Je zult eens in de zoveel tijd chemicaliën nodig hebben om je bubbelbad schoon te houden, zoals chloor. Waarom? Deze zijn nodig om het water te zuiveren, om het water te shockeren als het troebel of zelfs groen wordt, om de juiste pH-waarde van het water te behouden, enzovoort.

Oké, de afdeling chemicaliën leegkopen is natuurlijk overdreven. Echter, het is wel veel goedkoper om meerdere flessen in één keer te kopen! Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij geld besparen op je opblaasbare jacuzzi, maar het voordeel is groter dan je verwacht! Koop bijvoorbeeld tien flessen en bespaar vijf euro per fles. Je geeft aan het begin dan wel een groter bedrag uit, maar geniet nog maanden van je voordeel. Heb je geen kennis van chemicaliën en vind je het eng om deze zomaar te gebruiken voor jouw jacuzzi? Geen zorgen! We hebben een makkelijk te begrijpen en makkelijk te lezen artikel dat alles omvat wat je moet weten: Gids voor opblaasbare jacuzzi chemicaliën.

Monitor je energie- en waterrekening

Opblaasbare jacuzzi goedkoop verwarmen? Dan moet je wel de rekeningen in de gaten houden. Het lijkt misschien wat pietlutterig, maar het is zeker de moeite waard om je energie- en waterrekening eens goed in de gaten te houden. Doe dit vooral voordat je de jacuzzi neerzet. Hoeveel geef je uit in een normale maand? Vervolgens zet je de jacuzzi neer en kun je per maand kijken wat de verschillen zijn. We adviseren dit 3-6 maanden te monitoren. Hoeveel meer geef je uit met een jacuzzi dan zonder? En zie je pieken in de maand juli of augustus? Let op, dit kan natuurlijk te maken hebben met dat je er simpelweg meer gebruik van hebt gemaakt.

Monitor of je tevreden bent met de kosten die je maakt of dat er misschien mogelijkheden zijn om wat geld te besparen op je opblaasbare jacuzzi. Is dit laatste het geval? Lees dan vooral nog eens al onze tips door om je jacuzzi goedkoop te verwarmen! Er valt nog een hoop geld te besparen.

Denk bij pieken in de rekening vooral bij jezelf na of er iets mis is gegaan. Ben je vergeten de cover op de jacuzzi te doen na gebruik? Heb je er meer ingezeten? Hebben de kinderen erin gespeeld en extra gespetterd of water over de rand gegooid? Of heb je de temperatuur misschien omhoog gezet? Denk na over wat de oorzaak was van de gestegen rekeningen en bedenk manieren om een herhaling te voorkomen. Volg je al onze 9 tips? Dan gaat het jou helemaal lukken om je jacuzzi zo goedkoop mogelijk te verwarmen!