Het belang van de pH zuurgraad van je zwembadwater

Het belang van de pH zuurgraad van je zwembadwater

Wanneer je een eigen zwembad of een opblaasbare jacuzzi hebt, kun je niet alleen maar relaxen. Uiteraard komt hier ook wat onderhoud en reiniging bij kijken. Dit gaat verder dan alleen het verwijderen van vuil en bladeren en chloor toevoegen aan het water. Het allerbelangrijkste is de pH waarde van het zwembadwater. Wat je ook doet, dit bepaalt altijd de kwaliteit van het water. Chloor verliest zijn werking wanneer de pH waarde niet in balans is. Lees snel verder om meer te weten te komen over het belang van de pH zuurgraad van je zwembadwater!

Het belang van testen van de pH waarde

Het warme zwembadwater is een geliefde plek voor schimmels, bacteriën en andere micro-organismen. Ze nestelen zich hier graag en vermenigvuldigen zich razendsnel. De kwaliteit van het water gaat hierdoor achteruit, maar daarnaast neemt het ook gezondheidsrisico’s voor de badgasten mee. Om dit tegen te gaan, gebruikt men meestal chloor. Dit doodt direct alle bacteriën en zorgt daarom voor gezond en schoon water. Maar wanneer de pH waarde van het zwembad niet klopt, is chloor in principe zinloos. Ook wanneer je je zwembad niet met chloor desinfecteert, maar met zout is de pH waarde ook van essentieel belang. Het is daarom belangrijk om wekelijks de zuurgraad van het zwembadwater te testen. Gebruik je het zwembad in de zomer iedere dag, dan is het verstandig om de zuurgraad dagelijks te testen. Dit kan eenvoudig met speciale pH teststrips. Zo heb je ook een teststrip verkrijgbaar die niet alleen de zuurgraad meet, maar ook het chloorgehalte. Zo weet je gelijk alles wat je moet weten in één keer.

De juiste pH waarde

Wanneer je gaat testen, is het belangrijk de juiste balans te onthouden. Het ideale zuurgraad gehalte bevindt zich tussen de 7,2 en 7,6. Wanneer de waarde hoger of lager dan dit getal is, is er sprake van een verstoorde waterbalans wat diverse problemen met zich mee zal brengen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de balans te herstellen. Dit kan met pH+ of pH-, afhankelijk van de zuurgraad.

Gevolgen te lage zuurgraad

Ligt de pH waarde onder de 7? Dan heeft dit enkele gevolgen voor het zwembad water. Ten eerste kun je last krijgen van gezondheidsklachten. Zo kan je last krijgen van je huid en kunnen je ogen gaan irriteren. Metalen uit het water kunnen worden afgezet. Dit betekent dat de pomp, filter of zwembadwand beschadigd kan raken. Het chloor blijft wel optimaal werken bij een te lage zuurgraad.

Gevolgen te hoge zuurgraad

Ligt de pH waarde boven de 7,6? Dit heeft ook gevolgen voor het water. Ten eerste verliest het chloor al een deel van zijn werking wanneer de zuurgraad te hoog is. Zit de zuurgraad boven de 8, dan verdwijnt de werking van chloor volledig. Daarnaast kan het huidirritaties en rode ogen bij badgasten veroorzaken. Ook zal de kans op kalkafzetting toenemen.