Alkaliniteit

Alkaliniteit verhogen of verlagen

Alkaliteit, jacuzzi & spa wateronderhoud

Regelmatige reiniging en controle van het water is essentieel om ervoor te zorgen dat je jacuzzi een blijvend plezier blijft. De controle van de pH-waarde is van bijzonder belang. Alleen als de pH-waardes correct zijn, is het water weer veilig genoeg. Een stabiele waarde van de alkaliteit zorgt voor een goede pH-waarde, de pH-waarde wordt beschermd door de TA plus of TA min. Bij bepaalde weersomstandigheden zoals regen, kan de pH waarde ineens sterk dalen waardoor het water groen wordt of door het gebruik van te veel chemicaliën. We raden je aan om 1 keer per week de alkaliniteit van het water te controleren, dit is eenvoudig te testen met een teststrip. Het toepassen van een goede alkaliteit in het water houdt de pH waarde op peil en zorgt voor een goede waterbalans.

Beide waardes zijn dus belangrijk voor het behouden van hygiënisch water. Controleer het water dus regelmatig en pas het zo nodig aan!

klantenbeoordeling en review

Kassakoopjes

[toc]

Jacuzzi wateronderhoud

Bacteriën en ziektekiemen doden met bijvoorbeeld chloorgranulaat of chloortabletten: vuil en warm water is voor bacteriën en ziektekiemen een ideale broedplek om zich snel te vermenigvuldigen. Om deze reden is het raadzaam om regelmatig chloor aan het water toe te voegen.

Cyanuurzuur wordt vaak aan het chloor toegevoegd als stabilisator om het te beschermen tegen snelle afbraak door UV-straling. Het desinfecteert het water, maar heeft een andere consistentie afhankelijk van hoe het chloormiddel wordt gebruikt (korrels of tabletten). Als er korrels worden gebruikt, moet het chloorgehalte regelmatig worden gecontroleerd. Indien de chloorwaarde afwijkt, is het raadzaam direct chloor aan het water toe te voegen. Het granulaat is geschikt om het water na de voorjaarsschoonmaak bij te vullen of als hulpmiddel als het onderhoud niet optimaal is. Als zich algen hebben gevormd, kan chloor shock nuttig zijn.

Als er chloortabletten worden gebruikt, is er geen dagelijkse meting. Ze worden eenvoudig in een chloordrijver of skimmer geplaatst die continu chloor aan het water toevoegt. De waarde moet tussen 0,5 en 1,0 milligram per liter (mg / l) liggen.

Voorkom flocculatie

Kleine vuildeeltjes kunnen vaak niet door het filter worden opgevangen. Als gevolg hiervan hopen ze zich op in de leidingen van de pomp en maken ze het water troebel. Deze vlokvorming wordt tegengegaan door het gebruik van vlokmiddelen. Ze binden de kleine deeltjes, waardoor ze groot genoeg zijn om door het filtersysteem te worden opgenomen – alleen mogelijk met zandfilters . Naast de dosering van het flocculant en een passende filtersnelheid is ook de pH-waarde belangrijk om de vorming van vuildeeltjes te voorkomen.

Wat is alkaliteit en waarom is alkaliteit zo belangrijk? 

Het is belangrijk om het wateronderhoud op peil te houden, zodat je altijd veilig kunt bubbelen. Zelfs als het water er schoon en helder uitziet, kan het water bacteriën bevatten.

Een filter reinigt alleen het water bijvoorbeeld op kleine vuilresten, maar heeft geen effect op de bacteriën in de jacuzzi. Daarom is het belangrijk voordat je gaat bubbelen het water goed te controleren. De reinigingsmiddelen kunnen in verschillende vormen worden gebruikt: als alkaliteitpoeder, chloorgranulaat, chloortabletten etc. Deze producten kunnen bijvoorbeeld met een dispenser of chloordrijver worden gebruikt. Een dispenser is wel erg makkelijk zodat het niet los in je jacuzzi drijft.

Wat is alkaliteit?

Over het algemeen beschrijft de alkaliteit de reactie met bijvoorbeeld chloor, controleer daarom altijd goed de pH waarde, de pH-waarde is de maat voor alkaliteit en geeft aan hoe sterk zuur het water is. Vanaf een pH-waarde van 7 spreken we van alkalische delen. Bij waarden die dicht bij het meetbare eindpunt pH 14 liggen, met een sterke alkaliteit.

Een voorbeeld die erg alkalisch is, is beton. Deze eigenschap beschermt het staal in het beton tegen roest. Na verloop van tijd neemt echter de alkaliteit af en daarmee de bescherming tegen vocht, CO2 en zure oplossingen. Als externe componenten worden blootgesteld aan bijvoorbeeld regen, begint het staal vaak te roesten op het oppervlak.